Categories
Generale

Urme românești în Bulgaria

Un drum in Giurgiu ar putea fi o oaza de cunoastere pentru a scoate la lumina cateva urme romanesti din Bulgaria. Nu este nevoie sa cautam prea mult pentru ca sunt dovezi la tot pasul. Imediat ce ai trecut granita si ajungi la Ruse, vei descoperi aici cel mai mare oras bulgaresc de la Dunare.

Conexiunea noastra cu acest oras este de pe vremea lui Mihai Viteazul. Acesta a incercat pentru o lunga perioada de timp eliberarea orasului de sub dominare turca. Orasul are parte de mania otomanilor si este distrus.

 Peste ani si ani, are loc insa razboiul Ruso-Turc din 1877. Un mare merit pentru independenta Bulgariei il au trupele romane, pentru ca Romania a avut acolo plasati 60.000 de soldati. Datorita faptului ca bulgarii erau nerecunoscuti in aceasta perioada, regele Carol nu a dorit sa participe la festivitatile de dezgolire a unui monument.

La 10 km de Ruse, pe valea raului Rusenski Lom, gasim Manastirea Basarabov si Biserica Rupestra in care a trait Sfantul Dimitrie cel Nou. Aceste terenuri apartineau lui Ioan Basarab, primul domn al Tarii Romanesti. La mareata cetate de la Veliko Tarnovo este o alta dovada a romanilor. Aici aveau case numerosi nobili romani. Acestia obisnuiau sa faca donatii comunitatii din Arbanasi, o parte din nobilii expulzati din Romania, ajungand sa faca constant donatii comunitatii de aici.

Exista aici o casa care se spune ca ar fi apartinut lui Constantin Brancoveanu. Chiar la intrarea in aceasta resedinta putem observa numele fostului stapan al acesteia. In ziua de azi, aceasta resedinta gazduieste un restaurant bulgaresc. Curtea esate destul de larga, iar lemnul este frumos imbinat astfel incat sa alcatuiasca un design cat mai placut. Numele lui Brancoveanu este tinut la loc de cinste in aceasta casa, iar daca esti roman si ajungi aici, cu siguranta te vei simti mandru de acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *