Uniformele pentru muncă

Probabil ati observat si voi ca mai toate meseriile impun un anume tip de vestimentatie, o uniforma speciala, indiferent ca vorbim despre oamenii de la salubrizare sau de brokerii de pe Wall Street, toti poarta uniforme.

Uniformele sunt atat de raspandite deoarece au mai multe roluri importante in activitatile oamenilor.

  • Protectie – in cazul uniformelor pentru munca fizica, majoritatea au rolul de a-l proteja pe cel care le poarta. De exemplu, in cazul unor camasi bucatari rolul acestora este de a-l proteja pe chef de temperaturile mari pe care le emana aragazurile si cuptoarele dar si de uleiul incins care sare.
  • Igiena – acesta este un alt aspect foarte important atunci cand vorbim mai ales de echipamente horeca. Uniformele bucatarilor, ospatarilor, menajerelor au ca scop garantarea igienei fie ca vorbim de mainile care iti gatesc sau de cele care iti dau cu aspiratorul in camera.
  • Imagine – o uniforma impune seriozitate, siguranta, profesionalism, de aceea e foarte important ca tot personalul din hoteluri, restaurante si cafenele sa poarte in permanenta uniformele de serviciu.

Cele trei aspecte de mai sus se aplica atat pentru meseriile civile cum ar fi barman, ospatar, bucatar dar si pentru uniformele de la politie sau armata. Imagineaza-ti cat de greu le-ar fi politistilor sa impuna o anumita autoritate daca nu ar purta acele uniforme. Sau cum ar mai fi soldatii in siguranta fara vesta anti-glont sau casca de protectie.

In acest articol m-am axat mai mult pe uniformele pentru meseriile mai putin periculoase, cum ar fi cea de bucatar unde cel mai mare pericol este ca s-ar putea sa iti sara putin ulei incins pe mana. Nu este nici asta un lucru de neglijat, dar mult mai importanta este asigurarea igienei cat timp se prepara mancarea ce urmeaza sa fie servita clientilor.

Fara purtarea bonetei exista oricand riscul sa cada un fir de par in mancare, o experienta destul de neplacuta pentru orice client. La fel si in cazul manusilor pe care le poarta bucatarii. Desi se vor spala intotdeauna pe maini inainte de a incepe sa gateasca, e recomandat totusi sa fie evitat contactul direct al pielii cu alimentele.

Lasă un răspuns