Categories
Diverse Personale

Stresul după ce a fost pierdut un loc de muncă

Pentru o persoană modernă, munca este atât principala sursă de venit, cât și principala sursă de stres. Adulții își petrec cea mai mare parte a timpului la locul de muncă, deci relațiile cu colegii și managementul devin importante pentru aceștia. Piața forței de muncă este construită pe concurență și este adesea destul de greu să găsești un nou loc de muncă. Este mult mai ușor să o pierzi din cauza reducerii sau a conflictelor cu managementul. Gândurile despre acest lucru provoacă stres pentru om iar acesta încearcă cu toată puterea să păstreze locul de muncă, chiar dacă nu este mulțumit de nivelul salariilor sau de relațiile cu colegii și superiorii.

Concedierea de la locul de muncă este una dintre cele mai serioase motive pentru stresul unei persoane moderne

Momentele în care o persoană ar putea lucra într-un singur loc timp de 30-40 de ani sunt de mult trecute. Astăzi, oamenii pot schimba nu unul, ci mai multe profesii de-a lungul vieții lor. Unii încep să câștige bani în timp ce studiază la universitate și realizează un anumit succes în carieră. Dar puțini se pot lăuda că le place slujba. Mulți tin de locul de muncă din cauza necesității de a intretine o familie sau de a rambursa un împrumut.

Dezvoltarea carierei este adesea un stres serios pentru o persoană. La urma urmei, el trebuie să ocolească concurenții, să-și dovedească unicitatea și profesionalismul. Piața forței de muncă se schimbă mai repede astăzi decât oricând. Au disparut multe joburi . Pentru a rămâne competitiv, trebuie să vă îmbunătățiți în mod constant abilitățile. Într-un anumit punct, nu mai este atât de ușor de făcut, ceea ce provoacă și mai mult stres.

Principalul factor de stres în găsirea unui loc de muncă pentru un absolvent de universitate este lipsa experienței necesare sau salariile prea mici. Este dificil de a obține un loc de muncă și de lucrători cu experiență de peste 40 de ani, mulți angajatori ii consideră incapabili să învețe lucruri noi.

Factori de stres la locul de muncă și cauze comune de concediere

Principalii factori de stres pentru o persoană sunt căutarea de locuri de muncă în sine, când trebuie să treacă prin numeroase etape de interviuri, să se îndoiască de propriile abilități și dorința de a se stabili în echipă. Un nou angajat vine în companie cu propria sa atmosferă și reguli. Acum se confruntă cu o sarcină la fel de dificilă, aceea de a se încadra în echipă.

Specificul conducerii multor companii este de așa natură încât cei mai apropiați de conducere primesc cele mai multe privilegii. În cele mai multe cazuri, factorul uman devine principala sursă de stres pentru un nou angajat. În timpul perioadei de probă și chiar mai mult, este monitorizat constant. Cu o lungă ședere în aceeași firma, obiceiurile colegilor, modul lor de comunicare, activitățile prea active sau, dimpotrivă, lenevia pot fi enervante.

Principalii factori de stres pentru un angajat sunt salariile nu prea mari, o serie de îndatoriri prea largi sau prea înguste, lipsa de perspective pentru avansare, o distanță mare de la domiciliu la locul de muncă și relațiile cu conducerea sau cu colegii. Unii angajați, își pierd motivația și nu se simt în locul lor. Ca urmare, indicatorii cheie de performanță scad, iar șeful departamentului ii da știrea cea neplăcută.

Mulți oameni cred că au fost concediați incorect. Emoțiile negative, precum resentimente, furie, regret sunt destul de naturale într-o situație în care o persoană este confuză înainte de perspectiva de a rămâne fără o sursă principală de finanțare. Într-adevăr, există situații în care o persoană nu se încadrează în atmosfera unei companii. Dar adesea oamenii se mențin la locul de muncă pentru a obține venituri și nu pentru a iubi cauza.

În unele cazuri, motivul concedierii poate fi reprezentat de declarațiile neplăcute ale unui angajat despre un manager sau colegi, de exemplu, în conversații personale sau la petrecerile corporative. În perioada de după sărbătorile de Anul Nou se înregistrează concedieri semnificative adesea, atunci când se văd rezultatele intregului an, se stabilesc sarcinile pentru următoarea perioadă și nu mai există loc pentru un anumit angajat sau departament. 

Confuzie, un sentiment de nemulțumire față de sine, o lipsă de înțelegere a planurilor viitoare, aceste emoții sunt cele mai des întâlnite de persoanele concediate. Dar, în același timp, o persoană primește ocazia de a-și analiza atitudinea față de poziția deținută, de caracteristicile personale și de a înțelege acțiunile ulterioare.

Cum să se facă față emoțiilor negative, după concediere și cum se poate găsi un nou loc de muncă?

Concedierea este una dintre cele mai neplăcute situații de stres care apar la o persoană pe tot parcursul vieții. O persoană concediată poate experimenta o gamă completă de emoții negative, de la resentimente față de colegi și conducere până la dorința de răzbunare. Unii angajați concediați pot participa la ideea de a afecta reputația companiei sau a unui anumit administrator. Dar comunitatea de afaceri este un cerc destul de restrâns de oameni, iar informațiile despre un fost angajat pot ajunge și la alți potențiali angajatori. Prin urmare, el trebuie să încerce să lase o impresie pozitivă asupra lui.

Nu este cea mai bună soluție de a fi in căutarea imediată a unui loc de muncă, atunci cand persoana trece prin stări de depresie. Cu toate acestea, o întrerupere forțată poate fi un moment favorabil pentru un hobby, timp pentru familie, pentru sport sau pentru a învăța o nouă specialitate.

Din păcate, o căutare de locuri de muncă poate dura mult timp. O astfel de stare privează treptat o persoană de resurse emoționale și de convingere în sine și poate duce la consecințe triste: depresie, alcool sau dependență de droguri. În situații deosebit de critice, o persoană este de acord cu orice job, chiar diferit de cel pe care il făcea.

Unii oameni participă la psihologi care îi ajută să înțeleagă modul de acțiune viitor și să câștige motivația. Uneori, persoanele concediate își găsesc destinația în activități complet neașteptate sau câștigă foloase de pe urma unui hobby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *