Categories
Generale Tehnologie

Cum Funcționează Aparatele Dentare

Aparatele dentare sunt gadget-uri impresionante. De-a lungul timpului, ele muta dintii. Dar, cum se misca dintii in pozitia corecta cu ajutorul aparatelor dentare?

Aparatele dentare au patru parti de baza

Suporturi din metal sau ceramica. Un suport este atasat pe fiecare dinte.

Material de lipire (adeziv) sau o banda metalica. Adezivul ataseaza suportul pe dinte.

O sarma arcuita, care este un fir subtire de metal, care ruleaza de la suport la suport si pune presiune pe dinti.

Un inel elastic. Acesta este un mic elastic care sustine suportul pe sarma. Inelele din elastic sunt de obicei schimbate la fiecare vizita de ajustare, deoarece acestea se slabesc in timp. Unele tipuri de suporturi nu au nevoie de elastice.

Dintii se misca atunci cand firul pune presiune pe suporturi si dinti. Uneori, sunt folosite arcuri sau benzi de cauciuc pentru a exercita o forta intr-o anumita directie. Aparatul exercita o presiune constanta, care in timp, muta dintii in pozitiile lor corecte.

Atunci cand aparatul dentar pune presiune pe dinti, membrana parodontala se intinde pe o parte si este comprimata pe cealalta parte. Acest lucru slabeste dintele. Osul creste apoi pentru a sprijini dintele in noua sa pozitie. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se numeste remodelare osoasa.

Dintii se deplaseaza prin remodelare osoasa

Remodelarea osoasa este un proces biomecanic responsabil sa faca oasele mai puternice. Oasele sunt realizate din celule numite osteoclaste si osteoblaste.

Arcurile de metal folosite la aparatele dentare sunt lucruri interesante, pentru ca ele tind sa-si pastreze forma lor normala atunci cand sunt activate de caldure. Sarmele folosite pentru aparatul dentar se comporta ca un cablu mic, care tinde sa ramana drept. Cand este pusa pe dinti, sarma se activeaza, pentru ca gura pecientului are o temperatura mai mare decat cea a camerei. Dorinta sarmei de a ramane dreapta, ofera forta necesara pentru obtinerea procesului biomecanic de remodelare osoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *